Menu:


Потребителя онлайн

Търсачка:

Знаете ли че:

Анкета:

Къде най-често търсите помощ?
от книгите
от приятели
от психолог
от роднини
чакам да отмине
търся в интернет
справям се сам/а
от лечителки, екстрасенси, гадателки
друго
     Резултати

 

ПОЛК. РУМЯН РУСЕВ, ЗА АТЕНТАТЪТ В САРАФОВО, ХИЗБУЛЛАХ... by admin at Sat 10 Jan 09:52

полк. Румян Русев

ЗА АТЕНТАТЪТ В САРАФОВО, ХИЗБУЛЛАХ И МОСАД И ПРОЧИТА НА ПУБЛИКАЦИИТЕ

Който познава детайлно историята, днешното лице, същност и системна структура на Хизбуллах знае, че това е истинска, огромна и мощна политическа, икономическа и военна машина, резултат от дълго изграждана система съчетала най-ефективното от опита при създаването на подобни организации. Освен всичко друго, за което често се пише и говори, има и други реалности, които се премълчават. Днес Хизбуллах е изградила в завършен вид и притежава една от най-добрите вътрешни служби за сигурност – стълб осигуряващ на организацията устойчиваст, конспиративност и ефективност. Бойните възможности на Хизбуллах са постигнати и чрез строг кадрови подбор в която участва същата тази структура за вътрешна сигурност. В резултат и на това военната машина на Хизбуллах от години вече е способна да счупи устрема на други армии. Изключителни усилия в Хизбуллах се отделя за подбора, комплектоването и изграждането на елитните им сили - върхът, на които са хората предназначени за организиране и извършване на операции. Те се подбират на основата на още по-жестоки критерии, изграждат се търпеливо, обучават са до перфекционизъм и са фанатично верни. При такава система трудно се приемат внушения, че зад атентата стои някой друг а не хора от ръководството на Хизбуллах. И затова всичко направено от Хизбуллах е отговорност в най-голяма степен на самата Хизбуллах.
Защото днес това е Хизбуллах – единство между идеология, радикализъм, мотивация, структури, подбор, контрол, подготовка, смелост, боен дух, бойни възможности и твърдо управление. Машина, в която никога нищо не става случайно.
Ако не беше така Хизбуллах щеше да бъде само плакат от реклама, завеса зад която няма нищо, а присъствието й в Близкия Изток и света щеше да бъде само карнавал. Но Хизбуллах е реалност и сила, която не може да бъде пренебрегвана. Нито от приятелите си нито от противниците.
Ако не разглеждаме така Хизбуллах ще изглеждаме като същества забили глава в пясъка на пустинята на самоуспокоението, като хора приели стратегията на щрауса за поведение, но по важното ще тънем в заблудата на самозаблужденията. В този свят самозаблудите никога не остават без последствия.
На фона на тази реалност мисля, че е важен прочита на публикациите препечатали, цитирали или позовали се на статията на англоезичното издание на ливанския „Дейли стар” относно атентата в Сарафово. Когато в една такава публикация са намесени Хизбуллах, Мосад, атентат и реална високопоставена фигура от ливанската радикална групировка се създава среда за всякакви вариации на задължителния коктейл, който се забърква в общественото съзнание в такива случаи от тероризъм, разузнаване, заговори и задкулисие. Всъщност Хизбуллах за първи път и публично потвърждава участието на хора от ръководния й състав в подготовката и извършването на атентата в Сарафово. Безспорно е също така, че се прави сериозен опит да минимизира това участие. Така изглежда и тезата за намесата на Мосад. Но такива тези, които много бързо се разпространяват по информационните капиляри на обществото, които създават нагласи в масовото съзнание за големи израелски конспирации носят със себе си и товара на съмнението за нов опит за скриване на тази част от действителността, която все още е забулена в тайна, както и за прехвърляне на тежести от международни политическите последствия.
Всеки, който знае за какво става на въпрос и приблизително си представя ресурсите, броя на хората и организацията необходима за извършването на атентат в чужда страна не се съмнява, че това не е по силите само на един човек от ръководството на организацията и няколко други в групата за пряко изпълнение. Но очевидно усилията на толкова много хора, институции, държави и други фактори задействани по проблема „атентата в Сарафово” не може да не даде резултати и такива, чиято публичност предстои.
В чисто вътрешен план за България това е потвърждение за балансирана времева реакция непосредствено и по късно след атентата в Сарафово. За възможно най-ясно и максимално премерени мнения изразявана във време, когато недостатъчностите от информация и анализи и многообразието на хипотези бяха утежняващи обстановката фактори дори за изказвания а още повече за държавна позиция.
Но мисля също така за безспорно, че радикализмът не е единствения компонент в Хизбуллах. Остава надеждата, че може би това ще бъде потвърдено с действия от самата Хизбуллах. Днес Хизбуллах търси своето ново лице и се опитва да го покаже. Нейният лидер беше единственият водач на подобна организация, който осъди терористичните атаки в Париж.
Силен и мъдър ход на умен човек, който създава перспектива пред Хизбуллах.

Comments 0