Menu:


Потребителя онлайн

Търсачка:

Знаете ли че:

Анкета:

Къде най-често търсите помощ?
от книгите
от приятели
от психолог
от роднини
чакам да отмине
търся в интернет
справям се сам/а
от лечителки, екстрасенси, гадателки
друго
     Резултати

 

ФЕНОМЕНЪТ "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА" by brr at Tue 24 Nov 11:48

В студиото на Радио София полк. Румян Русев, който е експерт на Международната конфедерация на офицерите от резерва СИОР в областта на екстремизма и тероризма, коментира, че феноменът "Ислямска държава", който е достигнал своя ислямистки връх с атентатите в Париж преди седмица, вече е изчерпал своя потенциал за растеж, и е ясно, че предстои международен военен отговор срещу него.
Румян Русев обаче предупреди, че проблемът с "Ислямска държава" е много по-дълбок и допълни, че групировката може да бъде унищожена, но това не означава, че и ислямският екстремизъм може да бъде унищожен. Експертът, който е автор на книгата "Ислямският екстремизъм - анатомии", заяви, че екстремизмът има психологически корени и не произтича от ислямската религия. Той го дефинира като психологическа и личностна особеност, която е характерна за хора, на които подобни крайни идеи могат да послужат за осъществяване на целите.
Такива личности се формират не от екстремистките организации, а в обществото, а след това се използват от тях. Затова, наред с тероризма, е необходимо да се борим и с първопричините за него, които се крият във факторите, които формират личността, склонна към екстремизъм.
Полк. Русев изтъкна още, че за да е ефективно противодействието срещу ислямския екстремизъм, е необходимо в органите за сигурност под знамената на идеята за държавност, за сигурност, за цивилизованост, да се привлекат най-достойните, най-решителните, най-добре подготвените и с най-голям потенциал млади хора. Той подчерта, че особено важно за България е укрепването на военното и на външното разузнаване.
Повече от участието на полк. Румян Русев в предаването на Радио София "Очите на четвъртата власт" чуйте в звуковия файл.


Comments 0