Menu:


Потребителя онлайн

Търсачка:

Знаете ли че:

Анкета:

Къде най-често търсите помощ?
от книгите
от приятели
от психолог
от роднини
чакам да отмине
търся в интернет
справям се сам/а
от лечителки, екстрасенси, гадателки
друго
     Резултати

 

ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА ПРОФ. Д-Р ЛОЗАНОВ НА 19.03.08 Г. by brr at Thu 20 Mar 17:15

Тук правя опит да предам елементи от пресконференцията на проф. д-р Лозанов на 19.03.08 г. в гр. София:
/Б. Русева/

image
Проф. д-р Георги Лозанов (Третият от ляво надясно)

Сугестологията има клон – сугестопедията. Всяка сугестопедия също има своите разклонения (напр. обучението на възрастни по чужди езици; обучението на ученици по различни предмети). Няма нещо, което да не е хубаво в сугестопедията. Ако този метод е приложен правилно, резултатите са блестящи.

„Сугестопедията е именно онова спасително движение което, ще обучава щастливи деца и не само ще ги обучава, ще разкрива и техните резерви” в щастлива обстановка. Ние използваме психологични средства, като интонацията, движенията, музика, театрални спектакли, игри – един комплекс от средства, които са координирани.

Ние създадохме международна асоциация LITA, в която до сега са обучени 30 преподаватели, които са подготвени да обучават. Обучението е приятно, резултатно, „обучението създава нови хора”.

Министърът на просветата не е приел проф. д-р Лозанов, въпреки молбата му. „На мен ми е болно”, казва професорът по повод факта, че българите по-лесно се развиват в чужбина, както и самата сугестопедия, за обучението на която в чужбина издават сертификати, така като са били издавани и при обучението в института (става дума за института по сугестология), където проф. д-р Лозанов е работил 20 год. Той казва, че не е нормално нещо, което носи доходи и е възприето в чужбина, да не се възприема у нас. Трябва да се понесе отговорност за това според проф. д-р Лозанов. „Мен ме арестуваха за 10 години и ми забраниха да говоря с чужденци”, казва професорът.

Когато отидат на концерт, хората възприемат въздействието за концерт, защото им е приятно, защото отговаря на тяхното чувство, на тяхното виждане, по същия начин и децата възприемат учителя. Той е техния приятел. Ако децата не знаят утре, той няма да извика родителите им, а дори ще се чувства виновен, че не е преподавал добре. Този учител няма да възпитава с команда и със заплаха. Защото ако възпитаваме със заплахи, ние възпитаваме общество, което разбира само със заплаха. Сугестопедията не възпитава с насилие и заплахи, казва проф. д-р Лозанов. Цял комплекс психологически методики може би ще излезе през май-юни, първо на английски, а след това може би и на български.

Comments 0