Menu:


Потребителя онлайн

Търсачка:

Знаете ли че:

Анкета:

Къде най-често търсите помощ?
от книгите
от приятели
от психолог
от роднини
чакам да отмине
търся в интернет
справям се сам/а
от лечителки, екстрасенси, гадателки
друго
     Резултати

 

НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО by brr at Sat 22 Mar 22:26

Напълняването стана социален проблем в съвременното общество. При умереното напълняване продължителността на живота намалява с 3 до 5 години, а при изразеното затлъстяване – с до 15 г. Актуалността на проблема се заключава и в това, че броят на хората с проблемно тегло непрестанно нараства – с по 10% от предишното количество на всеки 10 години. Икономистите казват, че човекът, който изобрети ефективно средство за отслабване, ще стане милиардер за по-малко от минута.
Горепосочените факти говорят за това, че наднорменото тегло е реален проблем, въпреки това, че едва ли не всеки месец се появява ново средство или метод, обещаващ гарантирано отслабване. Гигантската индустрия от всевъзможни хапчета, колани и т.н. продукти за отслабване процъфтява, а проблемът остава нерешен.
Донякъде тази ситуация се обяснява с това, че повечето начини за нормализиране на теглото отстраняват следствието, а не причината.
Между другото психологията и психотерапията разполага с разнообразни подходи и методи, помагащи на страдащите от преяждане и наднормено тегло. Именно психотерапията дава най-устойчивите резултати за промяна на външността. Психотерапевтите са единни в мнението си, че излишните килограми са обусловени от навиците на техните „стопани” (Малкина-Пых). Около 98% от всички случаи на наднормено тегло са вследствие на преяждане. Останалите 2% от случаите се дължат на ендокринни заболявания, при тях е необходимо лечение на този проблем.
С други думи, преяждането обикновено е резултат от нарушаване на хранителното поведение и психотерапията е тази, която нормализира хранителното поведение и помага да се избавят хората от старите си навици.
Под хранително поведение се разбира цялостното отношение към храната и нейният прием, стереотипът на хранене в обичайни условия и в стресови ситуации, поведението ориентирано към образът на собственото тяло и дейността по формиране на този образ (Менделевич, 2005).

За въпроси свързани с психологията на хранителното поведение, пишете на адрес: bl_ruseva@ yahoo.com

Comments 2