PSY FORUM

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
галерияГалерия   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

psy
В момента е: Пон Яну 18, 2021 8:47 am
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Общи приказки
Осиновяването в България от български граждани
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [3 Мнения]  
Автор Съобщение
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1966
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Пет Авг 31, 2007 9:39 am    Заглавие:  Осиновяването в България от български граждани  

ПОДАВА СЕ ЗАЯВЛЕНИЕ

Лице, което желае да осинови дете при условията на пълно осиновяване, подава писмено заявление за получаване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване до Дирекция “Социално подпомагане” по постоянния си адрес.
В случаите, когато желаещите да осиновят дете са съпрузи, но са с различни постоянни адреси, заявлението се подава по постоянния адрес на единия от тях.

КАКВО ВКЛЮЧВА ПРОУЧВАНЕТО

Ето и различните етапи, които са включени в проучването за годността за осиновяване: 1.правят се най-малко три срещи с лицето или с лицата, които са изразили желанието си за пълно осиновяване на дете, подавайки съответното заявление в дирекция “Социално подпомагане”;
2.социалният работник извършва най-малко едно посещение в дома на лицето, или на лицата, желаещи да осиновят дете;
3.задължително се прави най-малко една среща с членовете на семейството на лицето, което желае да осинови, както и с лицата, живеещи с него;
4.социалният работник извършва и най-малко една среща с лицата, които са дали препоръки за желаещия или за желаещите да осиновят дете.

РАЗРЕШЕНИЕ ИЛИ МОТИВИРАН ОТКАЗ

В седемдневен срок от представянето на доклада, директорът на Дирекция “Социално подпомагане” издава разрешение или мотивиран отказ за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване. В разрешението задължително се посочват и другите регионални дирекции за социално подпомагане, в чиито регистри ще бъде вписано лицето (те са посочени предварително от лицето в заявлението).
Отказът подлежи на обжалване при условията и реда на Закона за административното производство (ЗАП).

ОСИНОВЯВАЩИЯТ ИНФОРМИРА ПРИ ПРОМЯНА В ОБСТОЯТЕЛСТВАТА

При промяна на обстоятелствата от значение за издаване на разрешението, осиновяващият е длъжен да информира Дирекция “Социално подпомагане”.
Когато промяната е от съществено значение, директорът на “Социално подпомагане” разпорежда да се извърши ново социално проучване.

http://www.osinoviavane.com/index.php?option=com_content&task=view&id=45
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1966
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Пон Окт 01, 2007 12:39 pm    Заглавие:  

Процедурата по осиновяване

Съгласно измененията на Семейния кодекс на Република България от м. юли 2003 г. пълно осиновяване се допуска само между осиновяван и осиновяващ, вписани в регистрите, определени от същия кодекс. Регистърът на децата за пълно осиновяване се води от Регионалната дирекция за социално подпомагане по местонахождението на детското заведение / сиропиталище/, а регистърът на кандидат-осиновителите - от Регионалната дирекция по местоживеене на кандидатите. Във всеки окръжен град в България има Регионална дирекция за социално подпомагане. Практически всяка Регионална дирекция води от една страна регистър на децата настанени в детските заведения на нейна територия, които могат да бъдат осиновени, а от друга - на кандидат-осиновители, които имат местоживеене на същата територия.
Всеки кандидат-осиновител, който е вписан в регистъра по местоживеене може да подаде молба да бъде вписан във всички или само в някои регистри водени от други дирекции в страната.
Български гражданин, който желае да осинови дете при условията на пълно осиновяване, подава писмено заявление за получаване на разрешение за вписване в регистъра до дирекция "Социално подпомагане” по постоянния си адрес. Заявлението съдържа: лични данни / име, адрес, ЕГН и т.н./, кратка история на семейството на кандидата, информация ча социалното положение и материалните възможности, мотиви ЗУ осиновяването, изброяване на регионалните дирекции, в чиито регистри лицето желае да бъде вписано. Към заявлението се прилагат следните документи: документ удостоверяващ, че лицето не е лишено от родителски права, медицинско свидетелство за физическото и психическо здравеве на кандидата, свидетелство за съдимост, документ, че срещу лицето не е образувано наказателно производство, документи за доходи и имотно състояние, препоръки за лицето, както и за лицата, които живеят с него.
В случай, че кандидатите са съпрузи, документи се прилагат за всеки един от тях, както и удостоверение за сключен граждански брак.
В срок до три месеца от подаване на заявлението дирекция "Социално подпомагане'* извършва проучване на кандидата, което включва срещи с кандидат-осиновителя, посещения в неговия дом, срещи с лицата дали препоръките и срещи с членовите на семейството или лицата с които кандидата съжителства. За резултатите от проучването социалния работник изготвя доклад относно годността на лицето да осинови дете. Въз основа на този доклад се издава разрешение или отказ за вписване в регистъра. Всеки осиновяващ се вписва в регистъра със свой уникален пореден номер.
След вписване в регистъра кандидата може да получи предложение за осиновяване на конкретно дете. Той има право да се срещне с детето и да получи подробна информация за неговото здравословно състояние и произход. Още в заявлението си кандидатът следва да посочи възрастта и пола на желаното дете. В заявлението /което е бланково/ липсва графа етнически произход, но социалните служители засега са склонни да се съобразяват с нежеланието на българите да осиновяват деца от малцинствата. Взема се предвид и готовността или нежеланието да се осинови дете със здравословен проблем.
Процедурата по осиновяване продължава с определяне на кандидата за подходящ осиновител на конкретното дете. Това се прави от Съвета по осиновяване, който се създава към всяка Регионална дирекция. В срок от един месец, след това уведомление кандидатът следва да подаде молба до съда за осиновяване на детето. Ако не подаде молба се счита, че е отказал да осинови детето. Всеки отказ/ изричен или мълчалив/ се вписва в досието на осиновяващия и се взема предвид при следващи постъпки за осиновяване.
В случай, че кандидатът е български гражданин, който има и друго гражданство и живее постоянно в чужбина следва да се снабди със социален доклад от държавата по местоживеене. В него трябва да е отбелязано, че кандидатът отговаря на всички изисквания на законодателството на държавата по местоживеене за да бъде осиновител и че има материални и възпитателни възможности да бъде такъв.
Източник и повече законодателна информация:http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=178&Itemid=28
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1966
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Пон Мар 17, 2008 7:33 pm    Заглавие:  

Илонка Райчинова: С проекта за нов Семеен кодекс са създадени два съвършено нови института

София. С проекта за нов Семеен кодекс са създадени два съвършено нови института – фактическото съпружеско съжителство на мъж и жена и брачният договор. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” зам.-министърът на правосъдието Илонка Райчинова. Тя допълни, че във всички институти на семейното право има нови положения и съществени изменения и допълнения в сравнение със съществуващата уредба. „Сред тях особено внимание е отделено на материята относно сключване на брака, развода, произхода, осиновяването, отношенията между родителите и ненавършилите пълнолетие деца, настойничеството и попечителството. При осиновяването на братя и сестри кодексът е въвел правилото, че те могат да се осиновяват заедно, като е въведен обективен критерий – наличие на емоционална връзка между децата. Очевидно е, че не би могло да се изисква от осиновяващите, ако са се съгласили да осиновят дете, за което се установи, че има брат или сестра, да осиновят и другото дете. Но тъй като осиновяването се извършва преди всичко в интерес на детето, то при наличие на брат или сестра, с която осиновяваното дете е израснало и е живяло заедно и са се изградили здрави връзки между децата, в техен интерес е те да бъдат осиновени заедно, да не се разделят, което би довело до психологически травми за децата. Възможно е между братя и сестри да липсва всякаква емоционална връзка и дори познанство. Тогава биха възникнали непреодолими препятствия пред осиновяването на всяко от децата в случай, че законът постанови такива деца на всяка цена да бъдат осиновявани заедно”, каза Райчинова.
Тя бе категорична, че при осиновяване на близнаци подходът е задължително осиновяване на близнаците заедно, тъй като поради житейската логика тези деца са се родили и растат заедно и съгласието за осиновяване за тях е дадено. За да се отчете многообразието от житейски ситуации е въведено като изключение от посоченото правило възможността близнаците да се осиновят поотделно, ако това е в техен интерес.
„Хипотезите на закона позволяват и изискват изследване, установяване и съобразяване с интереса на децата във всеки конкретен случай”, посочи заместник-министърът на правосъдието.
Людмила СПАСОВА
Агенция "Фокус"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [3 Мнения]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Общи приказки
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкетиPowered by phpBB
[ Time: 0.0671s ][ Queries: 13 (0.0042s) ][ Debug on ]