PSY FORUM

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
галерияГалерия   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

psy
В момента е: Пон Юли 06, 2020 11:46 am
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ПОПУЛЯРНИ ТЕМИ » Насилие и травма
ДОМАШНО НАСИЛИЕ
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [7 Мнения]  
Автор Съобщение
admin
Site Admin


Регистриран на: 26 Фев 2007
Мнения: 137

МнениеПуснато на: Нед Мар 04, 2007 12:17 pm    Заглавие:  ДОМАШНО НАСИЛИЕ  

ДОМАШНО НАСИЛИЕВ ежедневието си съм срещала не една жена - жертва на домашно насилие. Данни от представително за България изследване сочат, че всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие от своя партньор. Близо една трета от жертвите на домашното насилие са деца. Убедила съм се, че този проблем съществува, той е сред нас. Решението му може да се търси както на индивидуално ниво – да се научим да разпознаваме и да се справяме с насилието, така и на ниво законодателство – да има точно разграничаване и наказание легитимно за цялото общество. Без поне единия от последните два елемента, никога няма да се справим с домашното насилие в страната ни.
Българското законодателство дава ясни рамки на домашното насилие – дефинира го като всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие или ограничаване на личната свобода и на личния живот, извършено спрямо лица, които се намират или са били в семейна или родствена връзка, във фактическо съпружеско съжителство или които обитават едно жилище.
Жертва на домашно насилие потенциално е всеки един от нас – било то дете, жена, възрастен, мъж. Ето защо всеки човек заслужава да бъде научен да разграничава насилието, за да може да се бори за правата си, когато това се наложи. Самата аз се чувствам подготвена за възможните предизвикателства, благодарение на това, че в семейството ми никога нямаше насилие. Това за мен беше единствения начин за придобиване на умението за разграничаване на насилието от “нормалния” начин на комуникация между хората. Това би бил и съветът ми към всеки един родител и преподавател – не опражнявайте насилие, за да научите детето да се пази от него и да го разграничава. Защото попадне ли формиращият се индивид в една враждебна за него среда, то той от заеманата от него “слаба” позиция няма избор:
- такова дете може да влезе също в агресивна, противочечаща, насилническа роля (до степен на извършване на убийство на другия);
- в безсилието си може да “избяга” в психично разстройство (най-често стресово психично разстройство);
- може да попадне в омагьосан кръг, в който травматично да се натъква отново и отново на травматичното събитие, в надеждата, че този път нещата ще се развият по друг начин.
Основната ми идея е, че след преживяно насилие хората реагират по два начина – едните се борят активно против него, а другите заживяват пасивно с него, което стига дори до степен на “необходимост” от насилие. Предполагам, че всеки един е чувал за Стокхолмският синдром, който ни напомня за този защитен психически механизъм – привикването с насилника, до степен неговата защита, обгрижване, одобрението му. Тази симптоматика обаче се развива само и единствено, когато по обективни или субективни причини не можем да избегнем насилието насочено срещу нас. За съжеление твърде често се среща вторият случай – хората се страхуват да споделят проблема си и се научават да живеят с него, илюзорно привиждайки собстевното си безсилие. Тук е добре да си припомним старото, но изпитано правило – Не всичко е загубено щом още сме живи!. Изход винаги може да се намери, но важното е да потърсим компетентна помощ – не от приятелки, които е възможно да се намират в същата ситуация и да ни “заразят” със собствената им пасивност, неоходимо е да търсим професионална психологическа и юридическа помощ! Домашният насилник в България носи съдебна отговорност с приемането на новия закон от 16 март 2005 година. Налице са бързи мерки за защита, което е изключително важно, мерки за задържане и отстраняване на насилника и грижи за пострадалите лица. Това предполага създаване на специализирани центрове или места, където жертвите да получат първа помощ и подкрепа. Освен наказания за извършителите на този вид престъпления в закона са предвидени и програми за тяхното лечение.
Какво ще се случи ако оставим конфликта и насилието да продължават да съществуват в домът ни? Това неизбежно би повлияло негативно върху цялото семейство, въпреки че проблема “реално” засяга само двама души. Ето защо вслучай, че срещна жена, която не желае да се противопостави на насилника си, с цел да защити детето от самота, безпаричие и т.н., то бих я посъветвала да действа. Бих й обяснила колко по-лошо е съществуването в една враждебна среда, бих й казала, че ако се остави на течението, нещата ще станат необратими, ще се превърнат в ежедневие. За съжеление независимо от това доколко дисфункционална е една комуникация между двама души, тя може да продължи да съществува и цял един живот. Как става това? Има съвсем просто обяснение в психологията – хората си изграждат компенсаторни механизми, наричани още “бушони”, които се отключват когато отношенията между хората станат нетърпими. Например такова явление е смяната на ролите, сексът у някой двойки и т.н.
Психологическото въздействие спрямо домашното насилие не се проявява веднага и може да продължава дълго. Жертвите на домашно насилие обикновено преживяват силни страдания седмици наред след нанасяне на травмата. Ако срещна приятел/ка, преживял/а насилие, бих проявила разбиране, бих оказала подкрепа, бих направила всичко по силите си да премахна чувството на вина. Решението на домашното насилие е въпрос на индивидуално решение от страна на жертвата или нейни близки, но това решение може да бъде подпомогнато, обсъдено, провокирано, ускорено.
По-трудно се оказва разпознаването на децата, преживели насилие. При тях често е налице изоставане във физическото и психомоторно развитие – децата изглеждат по-малки от реалната им възраст, характеризират се с лошо здраве, сън, плачливост и т.н. Възможни са дефекти в развитието на централната нервна система; когнитивни и комуникативни нарушения или забавено развитие на функциите на вниманието, паметта, интелекта, езикови трудности. Социалните и поведенчески признаци у децата, преживяли насилие могат да се окажат неадекватен лицеизраз (“замръзнала безизразност”), затвореност и необщителност, избягване на контакти, страх от възрастни, псевдозрялост, хиперактивност, импулсивност, хаотичност, самонаранявания, кошмари, нощно напикаване и т. н. В юношеска възраст децата, станали жертва на насилие, честосе характеризират с дезадаптивно поведение, изразяващо се във въвличане в секти, банди, в злоупотреба с алкохол и наркотични вещества, нарушения на съня и храненето – анорексия и булимия, затваряне в себе си, проблеми в ученето и в общуването с връстници, бягства от дома и от училище, депресии, самоубийствени опити, агресия, девиантно поведение. Веднъж разпознато насилието върху деца, мерките трябва да са незабавни.
Какво бих посъветвала връстниците си? Как те биха могли да подпомогнат приятелка, претърпяла насилие? Необходимо е да й повярват, да й покажат, че я подкрепят. Нека й дадат възможност да се изкаже. При разговорът трябва да се проявява уважение, да й се обясни, че в една връзка физическото насилие не може да бъде прието по никакъв начин. То не може да бъде извинено заради зависимост от алкохол и дрога, както и заради финансов проблем, депресия или ревност. Необходимо е да й се обясни, че домашното насилие всъщност е престъпление, също както грабежа. Трябва да бъдат задавани директни въпроси, да се даде възможност на пострадалата сама да намери решение на проблема, докато говори за станалото! Препоръчително е да й се каже, че въпреки обещанията на насилника, насилието най-вероятно ще продължи. Следваща стъпка е изработване на план за сигурност и използване на местните ресурси за подкрепа и професионална помощ, полиция, правен консултант.
Както и да го наричаме - емоционално, физическо, сексуално, икономическо – насилието винаги е насочено против човека, то е посегателство върху живота, свободата, психическото равновесие на човека. То е нещо, с което трябва безотказно да се борим.
Автор: Блага Русева
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1966
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Чет Май 10, 2007 1:41 pm    Заглавие:  

В УМБАЛ “Александровска” ще бъде оказана безплатна психиатрична помощ на лица, претърпели домашно насилие

София. На 15 май в психиатричната клиника на УМБАЛ “Александровска” ще бъде оказана безплатна специализирана психиатрична помощ на лица, претърпели домашно насилие, съобщиха от болницата. Инициативата е в подкрепа на кампанията на Съвета на Европа за борба с насилието върху жени, включително и домашното насилие и в изпълнение на ангажиментите ни, произтичащи от Програмата за превенция и защита от домашно насилие за периода 2007-2008г., приета от Министерския съвет.
Приемът ще бъде в амбулаторен кабинет №5, намиращ се на партерния етаж в Клиниката по психиатрия, от 08.00 до 14.00 часа.
За предварително записване може да звъните на тел. 02/9230 503, д-р Румяна Динолова.
Агенция "Фокус"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1966
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Съб Май 19, 2007 8:31 pm    Заглавие:  

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА СРЕЩУ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

Обн. ДВ. бр.27 от 29 Март 2005г., изм. ДВ. бр.82 от 10 Октмври 2006г.
Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. (1) Този закон урежда правата на лицата, пострадали от домашно насилие, мерките за защита и реда за тяхното налагане.
(2) Отговорността по този закон не изключва гражданската и наказателната отговорност на извършителя.Чл. 2. Домашно насилие е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личната свобода и на личния живот, извършено спрямо лица, които се намират или са били в семейна или родствена връзка, във фактическо съпружеско съжителство или които обитават едно жилище.


Чл. 3. Защита по този закон може да търси всяко лице, пострадало от домашно насилие, извършено от:
1. съпруг или бивш съпруг;

2. лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство;

3. лице, от което има дете;

4. възходящ;

5. низходящ;

6. брат или сестра;

7. роднина по сватовство до втора степен;

8. настойник, попечител или приемен родител.

Чл. 4. (1) В случай на домашно насилие пострадалото лице има право да се обърне към съда за защита.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г.) В случаите, когато са налице данни за пряка и непосредствена опасност за живота или здравето на пострадалото лице, то може да подаде молба до полицейските органи за налагане на спешни мерки съгласно чл. 71 от Закона за Министерството на вътрешните работи. Органите на Министерството на вътрешните работи изпращат в съда молбата заедно с обяснението на извършителя, ако такова е дадено, и съставения протокол за наложените мерки, като посочват обстоятелствата за незабавна съдебна защита.

(3) По искане на пострадалото лице всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие.
"lex.bg"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1966
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Пон Окт 01, 2007 1:28 pm    Заглавие:  

Общо 15 487 души, преживели насилие, са се обадили на денонощната гореща телефонна линия

София. За десетте години от създаването на денонощната горещата телефонна линия за хора преживели насилие са се обадили общо 15 487 души. Това бе съобщено на пресконференция, организирана от създателите на телефонната линия - Фондация "Асоциация Анимус", предаде репортер на Агенция "Фокус". По данни на асоциацията 58% или 7857 души са се обадили във връзка с домашно насилие, 13% или 1702 души са се обадили във връзка с трафик на хора, 4% или 505 души за сексуално насилие, 10% или 1337 души във връзка с друго насилие, а 15% или 2000 души са се обадили с друг проблем.
Според Дарина Христова, отговорник за доброволците, които приемат обаждания на телефонната линия, обадилите се получават както емоционална подкрепа, така и информация за правата на преживелите насилие, информация за други обществени и държавни служби, които се занимават с проблема за насилието, като на обадилите се се гарантира пълна анонимност и конфиденциалност. Телефонната линия предлага и юридически услуги всяка сряда от 17.30 до 21.00 часа. Христова обясни още, че 15% от обадилите се живеят в провинцията, а 5-6% - в чужбина.
Бе съобщено също, че от 2000 г. линията предоставя помощ както за жени, така и за мъже и за деца и юноши, преживели домашно насилие. По данни на организаторите през последните години са е повишил броят на обажданията за насилие над деца, като често сигналите се подават от техни близки.
Горещата телефонна линия за хора, преживели насилие е създадена на 1 октомври 1997 г. от екипа на Фондация "Асоциация Анимус". Тя се обслужва само от доброволци, като от създаването й досега са работили 181 доброволци. Те са психолози, социални работници, лекари, юристи, но също така и специалисти в областта на икономиката, историята, химията и литературата. Към днешна дата горещата телефонна линия е подкрепена в рамките на два проекта - "Да помогнем на децата и родителите им да намерят, изградят и запазят семейството, от което се нуждаят" по програма ФАР към Министерство на труда и социалната политика и "Програми за реинтеграция на жертви на трафик в България" към "Провиктимс". През десетте години на съществуването си телефонната линия е била подкрепена от Столична община и БТК.
Людмила СПАСОВА
Агенция "Фокус"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1966
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Нед Ное 18, 2007 5:27 pm    Заглавие:  

Един от главните проблеми в турското общество остава насилието в семейството над жени и момичета. 57% от жените в Турция са подложени на домашно насилие още в първите дни след сватбата, показва изследването на д-р Тойгар. Тя напомня, че в законите на Турция по никакъв начин не се толерира неравенство между половете. Но модерността на законодателството остава само на хартия.
Центърът за изследване проблемите на жените е конфронтиран и с друга чудовищна реалност. За всяка трета жена, жертва на домашно насилие от съпруг или мъжки роднини, подобно поведение в семейния бит е напълно в реда на нещата.
http://point-of-view.org/cat7.php?id=102
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1966
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Пон Ное 26, 2007 9:29 pm    Заглавие:  

Не е за вярване, че у нас вече и такива неща стават:

12 дела е спечелил Центърът за работа с жертви на домашно насилие в Дупница

Дупница. 12 са спечелените дела от Центъра за работа с жертви на домашно насилие в Дупница, предаде кореспондентът на радио “Фокус”- Пирин . От днес в продължение на 16 дни ще се реализира световната кампания срещу насилието над жените. В Центъра в Дупница работят екип от психолози, юристи, доброволци, които приемат обаждания на жертви на домашно насилие и дават консултации. Анонимността на потърпевшите е гарантирана. Сред обажданията преобладават тези на жени, но е имало вече сигнали от мъже и деца. В Дупница центърът отвори врати благодарение на проект на Сдружение „Знание, успех, промяна”, като в него има открита телефонна линия. Досега са спечелени 12 дела от жертви на домашно насилие, с тях е работила адвокат Йорданка Божкова.
“Темата на тазгодишната 16-дневна кампания продължава миналогодишната и акцентира върху връзката между човешките отношения и правата на жените. Насилието е широкоразпространено нарушение на човешките права и криза за здравето на обществото и в крайна сметка е препятствие за равнопоставеността”, каза координаторът на проекта Силвия Овчарченска.
Марта ТОДОРОВА
Агенция "Фокус"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1966
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Сря Юли 09, 2008 10:30 am    Заглавие:  

96 жени във Варна са станали жертви на домашно насилие от началото на годината

Варна. От началото на годината 96 жени са станали жертви на домашно насилие. Това заяви за радио “Фокус”- Варна Анна Николова, председател на фондация “SOS - семейства в риск”. Сигналите, които постъпват в организацията, са предимно от жени, които са били малтретирани физически, психически и сексуално от мъжете си. Във фондацията жертвите получават безплатни правни и психологически консултации от специалисти. За съжаление обаче голям процент от жените, които са ставали жертви на насилие в семейството, се завръщат отново при партньорите си. Според Анна Николова това е вид зависимост към насилието. Често жертвите на домашен тормоз заявяват, че въпреки болката и унижението, което са усетили, те приемат побоищата и обидите като вид загриженост. От друга страна насилниците в повечето от случаите са били също жертва на насилие в семейството като деца. Това естествено се е отразило на психическото здраве на тези деца и е доста често явление след годините и те да започнат да копират насилническия модел, на който са били свидетели и доста често жертви.
Десислава СТОЯНОВА
Агенция "Фокус"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [7 Мнения]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ПОПУЛЯРНИ ТЕМИ » Насилие и травма
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкетиPowered by phpBB
[ Time: 0.0268s ][ Queries: 11 (0.0036s) ][ Debug on ]