PSY FORUM

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
галерияГалерия   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

psy
В момента е: Пет Дек 09, 2022 10:19 am
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Зависимости
Зависимост
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [3 Мнения]  
Автор Съобщение
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Пон Юни 25, 2007 3:49 pm    Заглавие:  Зависимост  

Наркозависимите не търсят лечение, защото е скъпо

Национално проучване сред употребяващите наркотици показва, че една от причините да не търсят лечение е това, че то струва скъпо. Такъв аргумент посочват 17 на сто от участниците в изследването, предаде репортер на БГНЕС.
6% се аргументират с липсата на информация. Според анализаторите, направили проучването от Националния център по наркомании и фондация “Инициатива за здраве”, тези причини са свързани с недостатъчното държавно финансиране на лечението в страната, както и невъзможността на голяма част от групата на употребяващите сами да заплатят своето лечение. Голяма част от интервюираните споделят, че лечението не помага – 23%, 6% отчитат, че имат лош предишен опит, свързан с лечението и 9% са категорични, че персоналът в тези лечебни заведения е недружелюбен, дори груб. Проучването е направено сред 893 проблемно употребяващи наркотици от градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград, Пазарджик и Кюстендил. 1/3 от анкетираните посочват, че никога не са били на лечение. От друга страна 2/3 от тези, които са се лекували имат от 1 до 5 лечения в живота си, а останалите над 5. Изследването показва, че 41% от анкетираните проблемно употребяващи наркотици нямат планове да търсят лечение в близко време. Посочените причини от анкетираните, употребяващи наркотици показват опита и нагласите им преди всичко като хора- потребители на здравни услуги. Те са показател за недостатъчната удовлетвореност от лечението и липса на комплексен подход при осигуряване на лечение от зависимости. Резултатите от проучването са в центъра на дебат, който се провежда днес и утре в зала "Мати" на НДК по случай 26 юни - Международен ден за борба с наркоманиите. Идеята на организаторите от Центъра по наркомании и фондация "Инициатива за здраве" заедно с представители на рехабилитационни центрове и НПО от цялата страна е да излязат с общ документ, който да бъде представен на политиците, за да се промени ситуацията в страната. Анина Чилева, ръководител на проект за превенция на ХИВ/СПИН заяви, че у нас се неглижира проблема с наркоманиите и държавните институции не са ангажиране достатъчно с преодоляването му. В последните години се наблюдава и сериозно увеличение на ХИВ-позитивните сред употребяващите инжекционно наркотици. Недостатъчното обвързване на лечебните програми с тези за рехабилитация и ресоциализация води до ниска ефективност на лечението и формира нагласата, че лечението не помага, подчерта тя. /БГНЕС
БГНЕС
"Нетинфо"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Пон Юли 02, 2007 10:34 pm    Заглавие:  

Колкото са наркоманите, вероятно толкова са и конкретните причини за първото посягане към дрога.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Пон Сеп 17, 2007 7:57 am    Заглавие:  

Разстройствата свързани със злоупотреба с психоактивни вещества са голяма група. Най-голяма социална значимост имат разстройствата при употреба и зависимост от алкохол, никотин, опиоидни и психоактивни вещества.
Психоактивните вещества са всяко природно и синтетично вещество, което може да предизвика състояние на зависимост и има стимулиращо или депресивно въздействие върху централната нервна система, предизвиква халюцинации или нарушения на двигателната функция, мисловната дейност, поведението, възприятието и настроението, както и други вредни въздействия върху човешкия организъм.
Психическата зависимост се среща при всички видове вещества.
Зависимостта е психико-физично състояние предизвикано от взаимодействието на организма с психоактивното вещество.
Към зависимост и злоупотреби са предразположени инфантилните, емоционално неустойчивите и хора с дезадаптивно поведение. Голямо влияние оказва и социалната среда.

ПРИСТРАСТЯВАНЕ И ЗАВИСИМОСТ

Някой наркотици създават физическа зависимост и тялото започва да изпитва наркотичен глад, също толкова силна е и зависимостта от приятните чувства и от начина на живот, който те създават.
Неприятните и болезнени усещания- абстинентни симптоми се появяват, когато ефектът на наркотика започне да отслабва и не се взима доза.
Много хора изпитват трудности, когато решат да спрат наркотиците, защото са се пристрастили към тях.
Тялото може да развие търпимост към някои наркотици и да се приспособи към тях, така че, за да се получи същият ефект, трябва да се поеме по-голяма доза. Но ако е налице привикване към даден наркотик, това не означава, че не може да се пострада от страничните му ефекти.
Наблюдават се два вида влечения:
- Компулсивни-настъпва внезапно и неовладимо.
- Обсесивно-натрапливо.Лицето има критично отношение към него и иска да го преодолее.

ДО КАКВО ВОДИ ВЗЕМАНЕТО НА НАРКОТИЦИ ?

Освен опустошителен ефект, който наркотиците оказват върху тялото, те създават и други проблеми.
Много наркотици променят поведението на хората и изкривяват мисленето им. Наркоманът може да стане опасен както за съответното лице, така и за околните. При продължителна злоупотреба с тях се появяват сериозни физически и емоционални проблеми. В някой случай те завършват и със смърт.
Никой не посяга към наркотиците с намерение да ги превърне в навик и не очаква, че ще започне да зависи от тях. Отказването обаче може да се окаже дълго и трудно.
Наркотиците са проблем, трудно е да се пребори човек с тях и е напълно не възможно да ги спре. Повечето хора се нуждаят от помощ, за да се справят със зависимостта си от наркотиците. Отказването от дрогата понякога означава , човек да промени начина на живот, с който е свикнал.
Под медицинско наблюдение на привикналите започват да се дават по-малки дози или по-слаби наркотици. По този начин постепенно и безопасно се намалява количеството на поемания наркотик, без наркоманът да премине през болезнените абстинентни симптоми.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ НАРКОТИЦИТЕ?

Наркотикът е вещество, което променя начина, по който функционира организмът.
Познат е на човечеството от хилядолетия и е бил често използван за религиозни и медицински цели. Част е от цивилизацията, културата и митовете на нашето време. Присъстват в живота ни, независимо дали приемаме съществуването и остротата на проблема, прониква навсякъде и никой, независимо от социален статус, образование, материална задоволеност или нищета не е предпазен от сблъсък с него.
Периодът на утвърждаване на личността е време на изострена чувствителност, на емоционални кризи на екзистенциални въпроси, появяват се дългите мълчания, отчуждения, отричане на норми и авторитети. Тогава личността прибягва, посяга към дрогата. В някои случаи увлечението преминава, наркотикът се оказва само временно бягство, експеримент. Наркотиците се превръщат в проблем, когато са необходими, нужни за продължаване на живота, а достъпът до тях не е проблем, хората разпространяващи го демонстрират благополучие, други са в плен на културата, която фетишизира дрогата.
Наркотичните вещества са и много полезни. Някои са дори жизнено важни за болни хора, използват се и за възстановяване на организма или за предотвратяване на определени заболявания, други ги употребяват, защото чрез тях изпитват приятни усещания. Но ако се използват неправилно, те стават опасни. Злоупотребата с тях може да се превърне в огромен проблем както за отделната личност, така и за цялото общество.
Към зависимост и злоупотреби са предразположени инфантилните, емоционално неустойчивите и хора с дезадаптивно поведение. Голямо влияние оказва и социалната среда.
Наркотиците със своята разновидност имат различна сила. Въздействието им зависи и от човека който ги приема, по неговото тегло, възраст, здравословно състояние за непривикналия към определен наркотик човек въздействието е по-силно отколкото за привикналия организъм. Някой хора пият много алкохол и не се напиват. На други са им достатъчни само няколко глътки. Много хора с удоволствие пушат цигари, пият алкохол и кафе, това също са наркотици.ВИДОВЕ НАРКОТИЦИ:

Някой от психоактивни вещества са част от древната култура на Латинска Америка и Азия. Използвани са при религиозни ритуали. В Европа са познати от ХІХ век.
Има стотици видове наркотични вещества, които се срещат в различни форми, някой от тях са на прах или на таблетки може да са течни или дори изсушени растения.
Предписваните с рецепти наркотици, както и тези, които са позволени от закона, се произвеждат при спазване на строго контролирани стандарти за качество. При наркотични вещества, които се произвеждат незаконно, нямат такива предпазни мерки.
Влиянието на даден наркотик зависи от вида му, от силата му и от поетото количество. Влияние оказват също начинът и условията на вземане, здравословното състояние на човека, който го приема, а също и причините, поради които го прави. Понякога хората вземат повече от един наркотик, за да постигнат конкретен ефект. Тези коктейли са много опасни. Различните комбинации влияят различно.
През 1914 год. е посочен списък на веществата към които се създава зависимост.

АЛКОХЛ - Най-разпространената дрога. Води до много различни заболявания, семейни проблеми, неработоспособност и др. Намира си в бирата, виното и другите алкохолни напитки. Действа отпускащо. Големите количества водят до “напиване”. Странични ефекти: “махмурлук”- гадене, главоболие, треперене. Действа като депресант - забавя реакциите на тялото. Отслабва контрола върху чувствата и поведението. Може да увреди нервната система и черния дроб. Употребата му може да доведе до пристрастяване. Много хора умират всяка година от злоупотреба с алкохол. Законен е в много страни, но съществуват възрастови ограничения за купуването му.
Терминът алкохолизъм за първи път е употребен от шведския лекар Мадпус Хус през 1852 год.
Същността на хроничния алкохолизъм е спорна, приема се, че е:
 Психично заболяване, което принадлежи към голямата група на екзогенни психични разстройства.
 “Морална слабост”
 Дезадаптивно поведение

Психичните разстройства при острите алкохолни интоксикации могат да се разглеждат в границите на три клинични състояния:
 Обикновено алкохолно опиянение
 Усложнено опиване
 Патологично алкохолно опиване

Вредна употреба от алкохол:

 Психоорганичен синдром-разстройство на вниманието и паметта, забавен мисловен процес, нарушения в абстрактното мислене-емоционална неустойчивост, склонност към еуфорни и дистрофични реакции.
 Увреждания на черния дроб, панкреаса, периферната нервна система и на други органи и системи.
Синдром на зависимост от алкохола е съчетание на физиологичните, поведенческите и когнитивните разстройства, употребата на алкохол е приоритет пред други видове поведение, с по-висока стойност.
Хроничният алкохолизъм се разглежда като алкохолна болест - психично и телесно разстройство има два вида хронична алкохолна интоксикация:
 без зависимост
 създадена зависимост
Най-силната зависимост се проявява сутрин когато болният се стреми да отстрани с нови количества спиртни напитки.
Психическият и физически дискомфорт придружен с тремор на ръцете.
При репрезентативни епидемиологични проучвания в България е констатирано, че около
 25% от цялото население пият и не се напиват
 15% злоупотреба със спиртни напитки
 2.5% алкохолно болните страдащи от алкохолна болест
 5% стават зависими от алкохола

Съотношението между алкохолно болните мъже и жени е 6:1.

Във възрастови граници от 25 до 35 год. са лицата злоупотребяващи с алкохол, а 35 до 45 год. са алкохолно болните.

Етиологията и патогенезата на синдрома на зависимост се определят от множество фактори които се разделят на 3 групи.
 Индивидуални
 Факторни на средата
 Качества на алкохола
При индивидуалните голямо значение имат генетичните, биохимичните и психологичните.
Зависимостта от алкохол се среща 4 пъти по-често у лица чийто родители са алкохолици. Лицата с наследствена обремененост имат повишена поносимост към приемането на спиртни напитки, а това води и до по-голям риск към създаването на алкохолна зависимост.
Приемането на алкохол може да се свърже с чувството за малоценност, повишена самовзискателност, тревожност и емоционална неустойчивост.
Фактори честа причина на злоупотреба и създаване на зависимост към алкохола имат депресията, страхово-тревожните и фобиини разстройства.
Патологоаномалия при синдром на зависимост и при хронична алкохолна интоксикация без създадена зависимост се установяват токсични изменения в някои вътрешни органи и мозъка-алкохолна енцефалопатия, атрофия на кората на мозъка, вътрешна и външна хидроцефалия.
Зависимостта от алкохол води до загуба на апетита, разстройства на съня, повишена уморяемост, емоционална неустойчивост, раздразнителност и подчертана готовност към дисфорични реакции, оплаквания от тежест в чернодробната област, сексуални нарушения, чести конфликти в семейството и нередовно ходене на работа. Чести са полиневритните оплаквания- слабост и болка в краката, както и оплаквания от забравяне.
Лечението на синдрома на зависимост от алкохола трябва да съчетава медикаментозната терапия с психотерапията и социотерапията.

АМФЕТАМИНИ - Други названия: - Амфи, амфитеатър,амфетки, афи, спийд.
Започват да се произвеждат през 20 - те години на миналия век. В първите години на използването са предписвани при депресивни състояния и като средство за отслабване, като аерозол против хрема и настинка и за лечение на епилепсия.
Прякото им въздействие е превъзбуда с усещане за енергичност, бодрост, самоувереност, прилив на сила, дори мощ, бързина и точност на ума, висока инициативност, приповдигнато настроение. Подтискат чувството за умора.Стимулират нервната система и повишават кръвното налягане. Обикновено се гълтат - понякога се инжектират или се вдишват. Карат човек да се чувства уверен и съсредоточен. Може да намалят нуждата от сън. Продължителната им употреба води до раздразнителност, безсъние, тревожност, страх от другите. Законът забранява продажбата и притежанието им. Може да се предписват от лекари.

АМИЛ НИТРАТ - Бистра течност, която лекарите предписват при сърдечни заболявания. Обикновено се дава в малки шишенца. Изпаренията му се вдишват. Повишава температурата и сърдечния ритъм; създава много приятно, но краткотрайно усещане. Продължителната му употреба причинява виене на свят и главоболие. Предозирането води до загуба на съзнание и повръщане. Сега е законен.

АНАБОЛНИ СТЕРОИДИ - Силни хормони. Предписват се от лекари за различни заболявания. Използват се от спортисти, които вярват, че по този начин ще подобрят постиженията си. Ако не се взимат под лекарско наблюдение, могат да увредят необратимо половата система. Притежанието им не е незаконно, но се взимат само по лекарско предписание.

БАРБИТУРАТИ И ДРУГИ ДЕПРЕСАНТИ - Забавят определени функции на тялото. Действат отпускащо и намаляват стреса. Продължителната им употреба може да доведе до депресия, проблеми с паметта, повишена агресивност, невъзможност да се заспива без тях, затруднения в дишането. Примери за барбитурати- секонал, туинол. Предозирането им може да доведе до смърт, особено ако се вземат с алкохол.
Транквилантите са по-леки депресанти - например либриум и валиум.
Към всички депресанти може да се привикне. Повечето са законни, ако са изписани с рецепта.

КОФЕИН - Наркотик, който се съдържа в кафето и други напитки, включително в чая и кока-колата. Слаб стимулант, към който се привиква. Може да предизвиква сърцебиене, парене в гърдите, безсъние, стомашни проблеми .

НИКОТИН- Никотинът в тютюна, към него може да се развие пристрастеност. Тютюнът е на листа - от него се правят цигарите, пурите; може да се сложи в лула или да се вдишва като енфие. Пушенето води до много заболявания, включително рак и сърдечни болести. Тютюнът е законен. Незаконно е да се продават цигари на лица под определена възраст.
При злоупотреба на кафе и никотин не се наблюдават клинични прояви на острата интоксикация с психостимулиращи средства. Използват се не толкова като психостимуланти, а за релаксация и по навик в определени интервали от време, в определени ситуации.

КАНАБИС - Други названия: - Блаженство, ганджа, джанса, джинджифил, жожоба , индмийски коноп, коз, Марийка , масур, Мери Джейн, трева.
Обикновено се пуши, може и да се яде. Среща се в твърда форма или на листа. Известен е още като марихуана, джоинт, хашиш, трева. Може да предизвиква отпускане и силно приятно чувство. Предозирането му води до повръщане и диярия. Продължителната му употреба влияе върху паметта и концентрацията. Пушенето уврежда белите дробове. Продажбата и притежанието му са незаконни в повечето страни.
Клиничните прояви се изразяват след 30 мин. - наблюдава се световъртеж и сухота в устата. При приети по-големи дози зениците се разширяват. След което настъпва повишено настроение, повишен апетит и либидо.
Понякога се наблюдават и страх, тревога, халюцинации, подозрителност и параноидни налудности. След което настъпва релаксация, изразена в физическа и психическа отпуснатост, безразличие и затъпяване.

МАРИХУАНА - Канабис , индииски коноп. Известна е като “врата” към твърдите наркотици. Използва се како обезболяващо средство за медицински цели.
Марихуаната уврежда способността за концентрация, краткосрочната памет и волевите процеси. Продължителната употреба създава психична зависимост и води до промени в обичайното психично функциониране, предизвиква депресия, загуба на желание за каквато и да е дейност.
Намаление на телесното тегло.
Хроничната злоупотреба с канабоиди потиска имунната система, подтиска тестостерона и уврежда белодробната дейност.
Употребяващите канабиноиди по-късно преминават към по-силна дрога.
Канабиноидите се водят като въвеждащи наркотици.

КОКАИН - Други названия: - Бяло, кока, космос, рай, “шампанското” на дрогите. От листата на кока, фин бял прах . Смърка се или се инжектира. Повишава енергията, създава силно приятно усещане, зависимостта е психическа, отнема необходимостта от сън, дава сили, повишава либидото. Ефектът е краткотраен - обикновено скоро след това се взема друга доза, за да се запази усещането. При продължително смъркане уврежда вътрешността на носа. Големите дози водят до затруднение в дишането, понякога и до смърт. Крекът представлява твърди бучки, колкото грахово зърно, което се загрява и след това пушекът се вдишва. Честата употреба на кокаина и крека може да доведе до изтощение, нервност и халюцинации. Притежанието и продажбата им са незаконни.

ЕКСТАЗИ - Други названия - бонбони, гълъбчета, дискобисквити, “Е”, пластилинче, ябълки. Разработен е за подтискане на апетита, използва се в психотерапията. Таблетки или капсули. Предизвиква краткотрайно гадене, ускоряване на сърдечния ритъм, чувство за спокойствие, по-ярко възприемане на действителността. Много популярен сред рейвърите. Тялото се поти повече - загубата на течности и затоплянето на тялото при танцуване могат да доведат до сърдечен удар. Странични ефекти: диария, изтощение, депресия. Притежанието и продажбата му са незаконни.

ХЕРОИН - Други названия: Адець, жълто, материал, кафяво, стаф, стяфиди, стръв, херинга, херо, херца.
Разработва се през 19 век като болкоуспокояващо средство. Извлича се след химическа преработка на опиевия мак; бяла смола, от неузряла шушулка на мак, от опиума морфин.
Чистият хероин е бял прах, но продаваният на улицата наркотик съдържа значително количество примеси и обикновено е с кафяв цвят.
Хероина е 3-4 пъти по-мощен от морфина, създава се за медицински цели в началото на ХХ век. Зависимостта зависи от начина по който се взима, дозата и честотата.
Може да се смърка, вдишва при нагряване върху фолио, пуши или да се разтвори и да се инжектира. Предизвиква топлина и чувство на силно удоволствие. При продължителна употреба води до пристрастяване. Абсистентни симптоми: повръщане, болки, потене и изтощение. При купуване на хероин от улицата има опасност от инжектиране на примеси, което може да се окаже фатално. Продажбата и притежанието му са незаконни. Може да се предписва от лекар.

НИКОТИН- Никотинът в тютюна. Към него може да се развие пристрастеност. Тютюнът е на листа - от него се правят цигарите, пурите; може да се сложи в лула или да се вдишва като енфие. Пушенето води до много заболявания, включително рак и сърдечни болести. Тютюнът е законен. Незаконно е да се продават цигари на лица под определена възраст.

ЛСД - Други названия: Билетчета, дракон, жокер, захар на бучки, картон, киселина, микроточки, попивателна хартия, трип, червени звезди, ягоди.
Разработен е през 40-те години на ХХ век и първоначално се е използва за психотерапия.
Приема се под формата на таблетка, парченце попивателна хартия или бучка захар, напоени с ЛСД. Причинява халюцинации и променя чувството за реалност. Ефектите са много непредвидими. Предозирането му може да доведе до депресия, безпокойство, паника, замаяност. Продажбата и притежанието му са незаконни.РАЗТВОРИТЕЛИ, ГАЗ И ЛЕПИЛО
Вдишват се изпаренията им. Предизвикват замаяност, халюцинации, краткотрайно приятно чувство. Могат да причинят гадене, изтощение, главоболие. Възможно е да настъпи смърт поради липса на кислород. Притежаването на тези продукти е законно. Незаконно е, ако в магазините ги предлагат при съмнение, че ще се използват за вдишване.
За по-бързо ориентиране върху веществата които причиняват разстройства има фармакологична класификация на токсикоманиите, която позволява за бързо ориентиране върху клиничната картина на заболяването и прогноза на разстройството, предизвикано от съответната дрога :
 Седативно -сънотворни средства
 Опиоидни аналгетици
 Психостимуланти
 Халюциногени
 Инхалационни средства
Направените изследвания показват, че най-широко се употребява кокаинът- това е дрогата на богатите. Преобладават мъжете.
При едно изследване е установено, че повечето от половината третирани при клинични условия кокаинови наркомани са имали диагноза - остра депресия преди да се пристрастят, и колкото по-дълбока е била депресията, толкова по-силен е станал навикът.
Хроничният гняв води нерядко към друг тип предразположеност.
При едно изследване на над четиристотин пациенти пристрастени към хероин и други опиати най-често срещаният емоционален модел е трайната неспособност за овладяване на гнева и избухливостта.
Програмите за лечение на пристрастеността развиват нужните емоционални качества.
Употребяващи наркотици има във всяка социална и етническа група.
От изложеното да тук показва, че наркотиците ще бъдат част от реалността, в която живеем. Психологията на развитието е доказала, че заучените и усвоени навици и нагласи в психиката и организма особено трудно се отстраняват в по- зряла възраст.
Отношението ни към наркотиците е важен елемент от общата култура и начин на живот.
Отговорността от последствията на употреба на наркотични вещества носи както семейството така и обществото, в семейството започва изграждането на отношения на доверие и взаимно зачитане, важни във възрастта на пубертета, тук се формира и отношението към употребата на цигари и алкохол.
Провеждането на образователни програми за наркотиците не винаги предотвратява употребата. Безспорно обаче информираните са по-внимателни в действията си и разговарят по- откровено по тази тема.
ЗЛОУПОТРЕБАТА С НАРКОТИЦИ

Няма отговор на въпроса “Защо хората вземат наркотични вещества?”, без да имат медицинска причина за това.
Мнозина твърдят, че наркотиците ги карат да се чувстват по-добре. Приповдигнатото настроение, причинено от тях, променя начина, по който човек възприема света около себе си.
Наркотиците могат да предизвикат силни приятни усещания. По тази причина те се превръщат в начин за бягство от проблеми или чувства, с които човек трудно се справя. Други хора решават да ги пробват, защото са любопитни как ще им подействат. А може би просто наркотиците са твърде достъпни?
Причина да се посегне към тях е и желанието за принадлежност към дадена група.
Независимо от причините поради които се започва употребата им, не винаги са ясни възможните опасности от злоупотребата им.
У нас сред причините за употреба на наркотици най-често се посочва отговорът :
39 на сто - За да се откъсна от действителността
35 на сто - За да бъда приет от другите
28 на сто - От чувство за самота
24 на сто - От чувство за скука
23 на сто - За да отстраня психологичен стрес
Три четвърти от употребяващите наркотични вещества съобщават, че са били приобщени от приятели.
Хората употребяващи наркотици напускат училище, не работят, извършват кражби, занимават се с незаконна търговия на наркотици и крадени вещи. Изцяло поведението им е свързано с набавянето на дрога.
Лечението е комплексно, включва психотерапия, медикаментозна терапия и социотерапия.
Синдромът на зависимост към опиоиди е болест, при която е абсолютно необходимо медикаментозно лечение.


НАРКОТИЦИТЕ И ОБЩЕСТВОТО

Има различни мнения по въпроса за употребата на наркотици.
Някои хора мислят, че законите против определени наркотици са определено строги. А според други законите не са достатъчно строги. Понякога на употребата на незаконни наркотици се гледа като на проблем на големите градове или на определени групи. Не е така. Хора от всяка възраст и от всякакъв произход могат да станат наркомани. Злоупотребата с наркотици е световен проблем.
Климатът в България е благоприятен за отглеждане на опиев мак и индийски коноп. Няма данни за значимо разпространение на наркотици до наши дни. До 60 години на ХХ век тя е незначителна като размер и различна от това, което се наблюдава днес. През този период се е злоупотребявало предимно с различни опиеви медицински препарати от определени културни среди или професионалисти, които са имали достъп до такива лекарства.
В края на 60-те год. се появяват “младежките наркомании”, а през 80 -те години на черния пазар навлиза хероина, сега на черния пазар в България могат да се намерят всички видове наркотични вещества.
През 2000 година в 20 софийски училища е проведена анкета за нивото на познанията, нагласите и употребата на наркотици.
Анкетирани са 1200 ученици на възраст между 15 и 19 години.
Данните показват, че 27,6 на сто от учениците в софийските училища поне веднъж в живота си са употребили едно от наркотичните вещества. Ранната възраст е другата обезпокоителна тенденция, в София 62,3 % от потърсилите лечение са започнали да употребяват наркотик между 15 и 19 години, а за 8.1% е на възраст под 15 год.
Най-масовият незаконен наркотик, който се употребява, е марихуана, която най-често е месно производство.
Най-опасен за младите хора е хероинът, който в България се употребява предимно венозно. В момента броят на редовно употребяващи хероин в България е около 25000-30000 души.
Разбира се, картината на наркотичните вещества в България би била непълна, ако не се отбележи мястото на алкохола и тютюнопушенето.
Според една съвременна научна теория пристрастилите се стават зависими във все по-висока степен от алкохола или наркотиците, защото използват съответните вещества като своебразен медикамент, като средство с което облекчават усещането си за безпокойство, гняв или депресия. При първите си експерименти се натъкват на някакво химично съединение, което се превръща за тях начин да уталожат мъчителното усещане за тревога или меланхолия.
Силният емоционален стрес е една от причините поради която младите хора експериментират с наркотици или алкохол, без да се пристрастят, но други развиват зависимост почти от самото начало. В наркотичните вещества и алкохола намират спонтанен начин за справяне с не овладените емоции.
Депресията подтиква някои хора към алкохолизъм, след кратък първоначален период на облекчение често се влошава тяхното състояние.
Веществата които носят облекчение на депресираните хора поне за известно време са от друг клас.
Наркотиците въздействат по различен начин. Едни се използват за лечение на болести, за възстановяване на организма или за предотвратяване на определени заболявания. Други хората употребяват, защото чрез тях изпитват приятни усещания. Някой наркотици са по-силни от други. Разновидностите на един наркотик също имат различна сила. Въздействието му зависи и от човека който го приема, по неговото тегло, възраст, здравословно състояние за непривикналия към определен наркотик човек въздействието е по-силно отколкото за привикналия организъм. Някой хора пият много алкохол и не се напиват. На други са им достатъчни само няколко глътки. Много хора с удоволствие пушат цигари, пият алкохол и кафе, това също са наркотици.
Психичните и телесни разстройства предизвикани от психоактивните вещества седативно-сънотворни и транквилизиращи се разглеждат общо като депресанти на ЦНС. Към тази група се отнасят и барбитуратите и бмарбитуротронните вещества, бензодазепините, карбамитите и хлоралхидратът.
В профилактиката много важно значение имат усилията на държавата и на семейството. Абсолютно необходими са правни мерки за ограничаване на производството и продажбите на психоактивни вещества.
За предпазване от този голям проблем на съвремието са необходими образователни програми и рехабелитация за родители, учители и деца.

ИЗГОТВИЛ: Гена Иванова Дошолова

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

1. Лекции по психопатология - доц. Георги Попов - СУ “Черноризец Храбър”2005 год.
2. “Психиатрия”- проф. д-р Меглена Ачкова, днм - Издателство -“Знание”1999 год.
3. Пътеводител за родители и учители - Фондация “Свободна и демократична България” - “ТВР ПРИНТ” ООД-София 2002 год.
4. “Какво знаете за наркотиците “ - Пийт Сандърс и Стив Майърс - Гея Либрис - София 2000 год.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [3 Мнения]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Зависимости
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкетиPowered by phpBB
[ Time: 0.0533s ][ Queries: 13 (0.0044s) ][ Debug on ]